Treballs de recerca

Treballs de recerca premiats:
Història de "Can Rogent". Premi Thos i Codina 2012
Historia de Can Rogent, de Sandra Borràs, alumna de l’IES Llavaneres, guanya el 8è premi Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat. Es tracta d’una investigació genealògica que fa un acurat repàs als documents, inèdits, d’aquesta família de Sant Andreu de Llavaneres que s’han mantingut intactes a l’interior de la masia familiar des del segle XV fins a l’actualitat. Testaments, cartes, notes, partides matrimonials que han servit a Sandra Borràs per conèixer a fons la història d’una nissaga. Segons aquesta jove estudiant, navegar entre tots aquests papers ha estat una feina difícil, però, el seu treball farà que tot quedi registrat.
El treball està penjat a la xarxa mitjançant un bloc. El podeu trobar en aquesta adreça:
http://canrogent.blogspot.com.es/






Els dos cantons del blau. 
Seleccionat com a finalista en els premis Francesc Noy 2011.


El treball de recerca de la Sara Frankou, Els dos cantons del blau, ha estat seleccionat com a finalista dels premis Francesc Noy de la Universitat Pompeu Fabra.
En el treball la Sara narra en forma de novel·la la història d'una noia, la vida de la qual es mou entre les arrels de la seva família, que la lliguen al Marroc, i l'educació i les vivències pròpies d'una noia catalana. Els dubtes d'aquest itinerari vital es fan sense escarafalls i estan presentats amb una extraordinària maduresa personal.




Arrels del Massorrà
Accèsit en els premis Thos i Codina 2007


Segons el Jurat, el treball de Pau Cussó "Arrels del Massorrà" destaca "per l'originalitat de basar-se en el tractament de fonts orals que l'autor ha sabut corroborar amb bones fonts escrites i fotografies. A partir del testimoni biogràfic d'un pagès de Sant Andreu de Llavaneres i utilitzant les entrevistes realitzades com a fil conductor del treball, es repassa gran part de la història del segle XX: la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició. És precisament aquest tractament i el to literari i vivencial, sovint fins i tot emotiu, el que li confereix l'originalitat que ve reforçada amb excel·lents notes a peu de pàgina que acaben de contextualitzar històricament la narració"




El modernisme a Llavaneres
1r premi Beca de Recerca del Museu-Arxiu de Llavaneres (2002)


L'excel·lent treball de recerca que va realitzar la Núria Brú a l'IES Llavaneres sobre l'arquitectura de finals del XIX i inici del S XX a LLavaneres, que va obtenir la Beca de Recerca concedida pel Museu-Arxiu del poble, va trobar continuïtat i desenvolupament, amb la col·laboració d'Ainhoa González. Les dues van ampliar l'estudi que es va publicar en forma de llibre.  Fent lliscar la seva mirada per entre les grues ens ofereixen un recull d’observacions i documentació sobre la serenitat d’un temps que es reflecteix en una arquitectura sense presses, la de començaments del S XX. Amb el seu esguard atent descobreixen als llavanerencs alguns tresors visibles de la pell del poble que, sovint, atrafegats com anem, no hem pogut valorar malgrat tenir-los davant.


 
Del foc a les brases
1r premi Beca de Recerca del Museu-Arxiu de Llavaneres (2004)


Aquest treball és una nove·la que la Gemma Ventura situa a LLavaneres del S XVII. Seguint la vida dels seus personatges, l'autora, d'una forma molt documentada, fa un retrat de la vida i els problemes de la gent del poble en aquella època i els fa passar per succesos i vicissituds que fan que la novel·la acabi constituint un fresc ben viu d'aquell segle.






Estimat Quim
§       Premi CIRIT 2001
§     Segon Premi Expo Recerca Jove Inicia Catalunya 2002
§     Participació en el 18è Congrés de Joves Investigadors. a Salamanca.
§     Premi Pal de Paller 2003 : Llavanerencs de l’any
§     Treball publicat en format de llibre amb la col·laboració de la Fundació Contrapunt 




Autors: Carolina Llácher
           Jordi Pujolar
           Elisabet Robles


"Estimat Quim" és una novel·la epistolar que narra la història d'una dona, a la Llavaneres de postguerra, que escriu al seu marit sense saber si ni tan sols està viu. A les cartes va desgranant la seva vida quotidiana deixant translluir un retrat del poble en aquells temps de silenci que és alhora tendre i ben documentat.





La pols de l'era
Seleccionat pel Congrés de Jóvenes Investigadores (1999)
Amb una història de ficció que presenta a un avi recordant-sommiant molts anys després de la seva mort, el treball d'Anna Llácher, Marc Tornés i Albert Sala, ens presenta una història gràfica de Llavaneres de 1900 a 1930 en què ficció i realitat es barregen per representar-nos amb fidelitat documental i gràfica la vida dels llavanerencs del primer terç del  S. XX.







El conjunt de l'experiència de recerca històrica que ha conduit el professor de l'IES Llavaneres Joan Peitx, sota el títol de "Una manera de conèixer el món" va obtenir el curs 2007-08 el 2n Premi Leandre Colomer.